Charlotte Gainsbourg @ Cirque Royal, Bruxelles – June 19, 2010

0

Just Like A Woman

In The End

Heaven Can Wait

The Song that We Sing

AF607105

L’Hôtel Particulier

Time Of The Assassins

Couleur Café

Photos by Yves Lorson

Charlotte Gainsbourg heeft gisteravond voor het eerst opgetreden in België. In het Koninklijk Circus in Brussel stelde de dochter van Serge Gainsbourg en Jane Birkin haar plaat « I.R.M. » voor.

« I.R.M. » is Frans voor een M.R.I.-scan. Met de titel van de plaat en een gelijknamige song verwijst Gainsbourg naar een moeilijke episode in haar leven: drie jaar geleden kreeg ze een hersenbloeding bij een ongeluk tijdens het waterskiën.

Gainsbourg schreef de nummers op « M.R.I. » niet zelf. Ze kreeg daarvoor de hulp van de Amerikaanse producer Beck. « Ik heb voor hem woordenlijstjes gemaakt om hem in mijn hoofd te laten kijken », verklaart ze hun manier van werken. « Ik denk dat hij veel heeft begrepen zonder daar veel moeite voor te hoeven doen ».

Charlotte Gainsbourg is niet alleen zangeres, ze is ook actrice. Eind deze zomer staat ze weer op een filmset. Maar zolang ze op het podium staat, vergeet ze de cinema. « Dat is die twee werelden heb, is een groot geluk », zegt ze.

Par Nathalie Charlier, www.concertnews.be

Recensie: Charlotte Gainsbourg
Waar: Koninklijk Circus Brussel
Wanneer: zaterdag 19 juni 2010

Een actrice die een muziekcarrière ambieert of omgekeerd. Onze wenkbrauwen gaan er spontaan de hoogte van in. Ze gaan dubbelhoog wanneer de persoon in kwestie dan ook nog eens de dochter is van bekende ouders. Charlotte Gainsbourg, dochter van Serge Gainsbourg en Jane Birkin kreeg beide werelden met de paplepel ingegoten. IRM heet haar nieuwste album en werd geproduceerd door Beck. Het is de eerste keer dat ze een album on the road neemt. Deze road liep zaterdagavond langs het Brusselse Koninklijk Circus.

Gainsbourg betreedt het podium onder een luid en oorverdovend applaus. Ze lijkt er zelf wel verlegen van te worden. Met haar frêle verschijning lijkt ze ook een beetje verloren te lopen op het grote podium. Een podium dat voorzien is van verticale lichtzuilen met kleine videoschermen ertussen. Ze start met IRM en op deze schermen zien we hersenscans passeren. Dit is een knipoog naar haar eigen gezondheid. Enkele jaren geleden onderging Charlotte Gainsbourg een spoedoperatie na een hersenbloeding als gevolg van een waterskiongeluk. Het nummer IRM zelf bevat trouwens de geluiden van de echte scanner waaronder ze toen ging.

De zangeres brengt popdeuntjes en vult deze in met Engels en Frans gefluister en zang. Op cd klinkt dit allemaal héél mooi, maar live is haar stem vaak ontoereikend. Vooral bij de hoge noten heeft ze het moeilijk om over de muzikanten te geraken. Vaak moet dan ook de back-up zangeres inspringen. Een nummer als La Collectioneuse, wat trouwens een prachtig nummer is, loopt daarom wat verloren. Bij bepaalde nummers komt haar stem dan wel weer volledig tot zijn recht, zoals in Master’s Hands of de Bob Dylan cover Just Like a Woman.

Het helpt natuurlijk als je goede muzikanten hebt om je te ondersteunen. Zo zijn we bijzonder onder de indruk van slide gitaar in Dandalion. Gainsbourg brengt ook ode aan haar vader met twee covers, L’Hôtel Particulier en Couleur Café, tot groot genoegen van het publiek.

In het Koninklijk Circus blijft ze net overeind. We zien haar graag eens terug wanneer ze wat meer podiumervaring heeft. Om duidelijk te zijn: dit was geen slecht concert, maar het was nét iets te ondermaats. Medio juni staat ze geprogrammeerd tijdens het festival van Les Ardentes. We vragen ons af of ze op een festivalpodium overeind kan blijven.

De setlist:

1. IRM
2. Greenwich Mean Time
3. Master’s Hands
4. Me and Jane Doe
5. Set Yourself On Fire
6. Heaven Can Wait
7. In The End
8. Time Of The Assassins
9. La Collectioneuse
10. Le Chat du Café des Artistes
11. AF607105
12. Vanities
13. Just Like a Woman (Bob Dylan cover)
14. Dandalion
15. L’Hôtel Particulier (Serge Gainsbourg cover)
16. The Operation
17. Looking Glass Blues
18. Trick Pony

Bis

19. The Songs That We Sing
20. Voyage
21. Couleur Café (Serge Gainsbourg cover)

Comments are closed.